neděle 31. května 2015

Tagliata s omáčkou ze zeleného pepře

Dnes si dáme článek z trochu jiného soudku a rozhodně to nebude nic pro vegetariány. Jak jsem psala v úvodním článku svého blogu, nechci zde psávat jen o radostech kosmetických a zkrášlovacích, ale i o těch jiných, které nám zpříjemňují život, a mezi ty bezesporu patří jídlo.
U rodičů jsem vyrostla na klasické české stravě, ve vaření je moje mamka celkem konzervativní. My s manželem ale rádi vaříme i v trochu jiném stylu a při vaření rádi experimentujeme a zkoušíme nové věci. Já jsem u nás doma spíš přes tu klasiku a obědy, ale samozřejmě zvládnu i ty speciálnější recepty, a manžel zas kuchtí spíš večer, kdy si chceme posedět u dobrého jídla a pití. Já jsem ráda, když si po celém dnu honičky v domácnosti a kolem malého dítěte konečně v klidu sednu a hezky vzorně čekám na sedačce, co dobrého mi pak naservíruje pod nos :)
Českou kuchyni samozřejmě dělám taky, ale jinak milujeme např. jídlo středomořské ( italské, francouzské) a máme moc rádi i ryby, ale ani ne tak ty sladkovodní, jako spíš mořské, a s tím potažmo související všelijaké mořské "potvůrky". Naopak asijská jídla, obzvlášť ta ostřejší, moc nemusíme. 

Dnes se mrkneme na jeden recept z hovězího masa, který děláme podle PANA kuchaře Zdeňka Pohlreicha, kterého máme u nás doma moc rádi, máme jeho kuchařky a celkově se jím ve vaření hodně inspirujeme. Tenhle recept nás zaujal, když ho dělal v pořadu Česko vaří s Pohlreichem a od té doby ho děláme velmi často, když si chceme udělat pěkný večer u výborného jídla a vínka. Recept neděláme pokaždé úplně stejně, o tom bude zmínka během článku, ale jeho podstata zůstává stejná. Takže......jdeme na to :)

Tagliata s omáčkou ze zeleného pepře


Ingredience :

  • 1 velký steak nebo 2 menší ( používáme vždy jen z kvalitního masa - svíčková, falešná svíčková, nízký nebo vysoký roštěnec. Nejideálnější je mít v dosahu Makro a koupit steaky z argentinského býčka)
  • hovězí vývar ( cca 150 - 200 ml......pokud máte čas, udělejte si klasický vývar, pokud ne, udělejte ho z kostky)
  • brandy ( 1 dl - místo brandy můžete použít koňak nebo červené portské)
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • nakládaný zelený pepř ( bez nálevu) cca 1 - 2 lžičky
  • máslo 20 g
  • extra panenský olivový olej 30 ml
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř





Postup :

Maso si nachystáme na klasické porce. Steak, který vidíte na fotce výše, byl dost velký, takže jsme jej rozdělili na 2 steaky. Maso si naklepejte, doporučuji na plátek vysoký cca 1 - 1,5 cm. Nepoužívejte klasickou paličku s vroubky, ať maso nerozmlátíte na cucky, ale nejlépe nůž na plocho anebo jen roztlačte pěstí. Osolte a opepřete.
V pánvi rozpalte olej, vložte do něj maso a opékejte. Z každé strany max 1 minutu. Maso můžete i průběžně několikrát obrátit. Jakmile je hotové, vyndejte ho z pánve a uložte někam do tepla, třeba mezi dva nejlépe nahřáté talíře.
Do pánvičky pak přilejte brandy ( nebo koňak či portské) a nechte ho téměř vyvařit. Přidejte hovězí vývar a obsah pánve nechte zredukovat zhruba na třetinu. Pak nalejte smetanu, přidejte zelený pepř a provařte. Dle Vaší chuti můžete dochuťte.
Na konec dáváme masíčko zpět do pánve, kde se ve vzniklé omáčce prohřeje a ihned pak servíruje.

.....se salátem z rukoly,černých oliv a cherry rajčátek

.....se steakovými hranolkami

.....s bramborovými pusinkami


Jako přílohu můžete použít např. šťouchané brambory, steakové hranolky, bramborové pusinky nebo jen pečivo či zeleninový salát.


Takže na fotkách vidíte výbornou tagliatu 3x jinak, ale pokaždé vynikající. Barva omáčky není pokaždé stejná, záleží na druhu použitého alkoholu. Podotýkám, že základem je vždycky kvalitní hovězí maso, i když to samozřejmě není nejlevnější záležitost. Pak si ale zas můžete být jistí tím, že budete mít na talíři křehké a měkké maso, a ne nějakou podrážku.

Co se týká pití, tak samozřejmě, že k červenému masu patří červené víno. Bohužel já červené moc nemusím, takže si raději dávám dobré bílé ;)

To by byl tedy jeden z našich "rodinných" oblíbených receptů.
Snad bude pro někoho z Vás inspirací :)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře, dělají mi velkou radost :-)
Jen prosím pište slušně,komentáře jsou moderované a objeví se až po schválení.Děkuji za pochopení ;-)